Avfuktare

Köpguide avfuktare

Att mäta luftfuktigheten i ett utrymme görs som en förebyggande åtgärd. När ett fuktproblem visar sig brukar det ofta ha pågått en längre tid. Upptäcker man röta och mögel så har utrymmet troligen varit utsatt för höga fukthalter länge. Som husägare är det därför bra att utföra fuktmätningar i förebyggande syfte, för att eventuella problem ska upptäckas i ett tidigt skede och man kan vidta åtgärder innan det blir dyrt och krångligt.

Hög luftfuktighet leder till höga fuktkvoter i material, eftersom material eftersträvar samma fukthalt som luften. Det är fuktkvoten i materialet som avgör om exempelvis röta kan utvecklas. Fuktkvoten i material förändras långsammare än luftfuktigheten, därför är fuktkvotsmätning praktiskt om man inte har tid för en utförlig luftfuktighetsmätning, exempelvis i samband med ett husköp.

Om du har höga värden

Vi kan hjälpa dig med en fuktmätning. Om fuktnivåerna är höga så kommer du att bli kontaktad för att diskutera förslag på vidare åtgärder. Vid höga fuktvärden, men utan konstaterad mögel eller röta, kan det ändå vara lämpligt att installera någon form av avfuktare för att säkerställa att skador inte uppstår.

Fukt i krypgrund

I krypgrunden är det som regel ganska kallt. På sommaren är det vanligt att varm och fuktig luft letar sig in i krypgrunden där den kyls den ned, vilket skapar kondens som höjer fuktnivåerna. Markfukt kan också påverka fuktigheten, därför rekommenderas att plastfolie läggs ut och att utrymmet är väl ventilerat. Om dessa åtgärder inte räcker åtgärdar problemet installerar man en sorptionsavfuktare.

Åtgärder

Åtgärder mot fukt kan man sätta in i förebyggande syfte för att undvika problem, men också som en del i att förhindra att tidigare problem kommer tillbaka. Finns mögel och röta i huset måste detta åtgärdas så fort som möjligt. Det viktigaste sättet att förebygga fuktproblem är att tillse att husets dränering är i fullgott skick, nästa steg är att installera en anpassad avfuktare.

Här kan du se våra olika typer av avfuktare.

Vill du ha hjälp? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan.

 

 

Varukorg
Kontakta oss!
close slider