Ventilation

Köpguide ventilation

God ventilation i våra bostäder är viktigt både för vår egen och husets hälsa, den är nödvändig för att transportera bort fukt och ge oss ett bra inomhusklimat. Minst en gång varannan timme bör inomhusluften ersättas med ny frisk luft. Grundprincipen är att ta in frisk luft (tilluft) i utrymmen som sovrum och vardagsrum och föra ut den förbrukade luften (frånluft) från våtutrymmen, kök, samt i vissa fall garderober.

Självdrag

Ett hus med självdrag fungerar bäst under vinterhalvåret och om en oljepanna värmer upp skorstenen, så att varm luft följer med ut i ventilationskanalerna. Ofta ersätts oljepannan med en elpanna eller värmepump, vilket gör att den uppvärmda skorstenen förlorar sin ventilerande effekt. För att förbättra självdraget kan man då installera en frånluftsfläkt som kopplas mot våtrum, kök och tvättstuga. Den för bort fuktig och förorenad luft, så att ren och frisk luft kommer in via befintliga friskluftskanaler i bostaden. Som minsta åtgärd bör det monteras en badrumsfläkt i varje våtutrymme som sätts i kontinuerligt läge, så att badrum och tvättstuga alltid torkas ur. Vi rekommenderar inte att badrumsfläkten kopplas till lyset.

Frånluftssystem

Frånluftssystem innebär en viss driftskostnad eftersom uppvärmd luft ventileras bort och ersätts med ny uteluft, därför är ett effektivare uppvärmningssystem för huset att föredra. Kostnaden för frånluftsventilation uppvägs dock av en bättre inomhusluft samt att fukt och mögel inte får fäste. Med minskad risk för skador på fastigheten och för att utveckla astma eller allergier blir kostnaden för en bra ventilation ringa.

Frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepumpar använder frånluftsventilationen för att göra värme och varmvatten. Det är mycket energieffektivt! Moderna frånluftsvärmepumpar, där de effektivaste har hela 6 kW kompressor för att återvinna värmen, är t o m godkända enligt dagens hårda energikrav för nybyggnation. De nyare mindre 2 kW-pumparna klarar inte energikraven för nybyggnation, men är ändå betydligt effektivare än de äldre frånluftsvärmepumparna som oftare använder elpatronen som stöd för att göra värme.

Generellt behöver en frånluftsvärmepump runt 30 liter frånluft per sekund för att effektivt återvinna värme, vid mindre flöde riskeras att den inbyggda elpatronen används. Förenklat är skillnaden att en elpatronen använder 1 kW energi för att ge 1 kW värme, medan värmepumpen drar 1 kW energi och ger 3-4-5 kW värme, lite beroende på utomhustemperatur och användning. En välfungerande ventilation gör att frånluftsvärmepumpen producerar billig värme och att huset ventileras effektivt. Det är viktigt att friskluftventiler i sovrum och allrum är öppna så att ventilationsflödet inte hindras, för att elpatronen ska användas minimalt. Det är alltså effektivare att öka värmen i elementen, än att stänga den viktiga friskluften ute. Tänk också på att rengöra och byta dammfiltren, så de inte hindrar ventilationsflödet.

FTX – från- och tilluftsventilation med värmeväxlare

Den bästa och energieffektivaste lösningen är FTX. Det är en från- och tilluftsventilation med återvinning där den utgående luften värmer upp den friska inkommande luften innan den sprids i bostaden. FTX är dyrare lösning att installera än en frånluftsventilation, men blir billigare i drift eftersom den värmer upp tilluften. Den befintliga uppvärmningen inte behöver värma upp kall tilluft. Energiåtervinningen blir normalt 50 – 80 %, jämfört med om värmen inte återvinns.

Med en FTX anläggning kan huset isoleras och tätas ordentligt. Ofta behövs inte ens en elpatron för att värma friskluften, det kan räcka med den uppvärmda frånluften. Blandning av ny syresatt luft blir bättre än om den är kallare än inomhustemperaturen, eftersom syret sprids effektivare. De få graderna som husets värmesystem behöver värma luften är marginellt. Vi har lärt oss att elpatronen inte är energieffektiv. Det är ofta bättre att husets ordinarie värmesystem får göra sitt jobb. Ett FTX-system har normalt en driftkostnad på runt 100 kr per månad. Tillkommer gör de viktiga filterbytena, som oftast rekommenderas var 6:e månad för att systemet skall vara effektivt.

Vill du ha hjälp? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig så snart som möjligt!

 

 

Varukorg
Kontakta oss!
close slider