Tips för din luftvärmepump

Läs vidare för tips för din luftvärmepump

Söker du efter tips för din luftvärmepump? Du kan förbereda ditt köp genom att använda vår köpguide och lär dig mer om olika värmepumpar och ventilationslösningar för bostadshus. I våra guider för luftvärmepumpar, ventilation och avfuktare kan du läsa mer om olika produkter och dess fördelar. Känner du dig ändå osäker finns vi här för att hjälpa dig till rätt lösning för att sänka din uppvärmningskostnader och få ett behagligare inomhusklimat. Kontakta oss via formuläret nedan och berätta vad du behöver hjälp med. När vi tagit emot din förfrågan återkommer vi till dig så snart vi kan!

Tips för din luftvärmepump

15 inställningstips för maximal effekt från din luftvärmepump

Luftvärmepumpar är en av de effektivaste lösningarna för att komplettera ett befintligt värmesystem. Det är luftvärmepumpen som ska tillföra det mesta av värmen till huset, men det ordinarie uppvärmningssystemet får inte stängas av.

Här följer 15 inställningstips för att maximera effekten av din luftvärmepump.

  1. Ställ värmepumpen på VÄRME/HEAT under den kalla årstiden, använd “mode”-knappen på fjärrkontrollen. Läget “auto” ska inte användas, eftersom avfrostningen då inte fungerar som den ska, samt att luftvärmepumpen kan börja jobba som AC för att motverka värmen från exempelvis en kamin.
  2. Rikta in flödet från inomhusdelen med fast inställning mot den yta där den gör mest nytta. Vid kyla skall luftriktarna vara horisontellt och vid värme ska de riktas med vinkel mot golvet.
  3. Använd manuellt fläktläge, minst hastighet 3-5, för att sprida värmen effektivare i fastigheten. På de flesta modeller går fläkthastigheten ner när kompressorn inte arbetar med att tillföra värme.
  4. Högre fläkthastighet ger lägre energiförbrukning. Fläktmotorn förbrukar endast runt 30W på högsta fläkthastighet och sprider värmen till större delar av fastigheten.
  5. När värmen från inomhusdelen kommit igång kan ni prova att sänka värmen på elementen närmast luftvärmepumpens inomhusdel. Kontrollera vilka element som behöver vara påslagna för att hålla värmen där luftvärmepumpen inte når. Ta aldrig bort element.
  6. Om luftvärmepumpen varit avstängd och temperaturen vid inomhusdelen är för låg (under ca 16 grader) kan det krävas att element i närheten sätts på i för att hjälpa till. När luftvärmepumpen kommit igång kan elementen ställas ned på ca 15 grader (gäller de element som är i närheten av inomhusdelen).
  7. På element med termostat kan ni ställa dessa cirka fem grader under inställd rumstemperatur, så att de kan hjälpa till om luftvärmepumpen får problem eller går sönder – det minskar risken för sönderfrysta vattenrör och annat under den kalla årstiden!
  8. Om luftvärmepumpen behöver tillskottsvärme från element används den av inomhusdelen som sprider värmen vidare. Var noga med att ställa in samtliga husets element under den första tiden efter installation så att de samverkar och att luftvärmepumpen är den som jobbar mest, då uppnås den mest kostnadseffektiva uppvärmningen.
  9. Vid underhållsvärme i fritidshus kan det krävas att vissa element är påslagna för att 10 grader ska kunna hållas i hela huset. Det skyddar även fastigheten om luftvärmepumpen skulle få problem.
  10. Vid vattenburet värmesystem bör termostatventilerna stängas på de radiatorer där luftvärmepumpen ska värma. Shunta eventuellt ner framledningstemperaturen för att undvika att el- eller oljepannan tar över från luftvärmepumpen.
  11. Vid golvvärme kan temperaturen sänkas så att golvet är halvvarmt, men inte värmer rummet. Golvvärme i avlägsna rum skall vara på som normalt. Normal temperatur på golvvärme brukar vara runt 30 grader, men kan ställas lägre om luftvärmepumpen är den primära värmekällan. Lägg en termometer på golvet, för hög temperatur kostar onödig energi.
  12. För att spara på kostnaderna kan luftvärmepumpen vara avstängd på sommaren, men kylfunktionen kan självklart användas om det blir riktigt varmt.
  13. Värmen kommer att vara något högre i rummen närmast inomhusdelen. När det är som kallast kan ni hjälpa systemet och spara energi genom stänga till rum som inte kräver uppvärmning.
  14. Ha som vana att rengöra dammfiltret minst varannan vecka.
  15. Utomhusdelen kommer att släppa en stor mängd vatten på vintern. Se därför till att hålla utomhusdelen fri från snö och is så den kan nyttja energin i utomhusluften maximalt, iaktta försiktighet så ni inte skadar utomhusdelen.

Mer för tips för din luftvärmepump
Har du frågor eller vill ha hjälp med ditt val av Luftvärmepump?

Kontakta oss här.

Besök oss på Facebook.

Varukorg
Kontakta oss!
close slider